Jęczmień naturalnym źródłem energii w chorobach różnego pochodzenia, po zabiegach operacyjnych, urazach i w okresie rekonwalescencji

Justyna Stępowska, Jarosław Hoffman, Małgorzata Łukowicz, Waldemar Kuczma, Grzegorz Srokowski

Justyna Stępowska, Jarosław Hoffman, Małgorzata Łukowicz, Waldemar Kuczma, Grzegorz Srokowski – Barley – natural source of energy in diseases of varying etiology, surgical operations, trauma and reconvalescence. Fizjoterapia Polska 2006; 6(2); 178-181

Streszczenie

Odpowiednie żywienie jest istotnym elementem kompleksowego procesu leczenia i rehabilitacji, w dalszym ciągu niedocenianym, zarówno przez terapeutów, jak i samych pacjentów. Dodatkowa suplementacja odpowiednimi preparatami odżywczymi może w znacznym stopniu wpływać na okres trwania choroby i końcowy wynik leczenia. W ostatnich latach rozszerza się specjalistyczna wiedza na temat znaczenia i roli tzw. leczenia dietetycznego. W poszukiwaniu właściwych produktów żywieniowych powracamy do wykorzystania środków i metod naturalnych, odpowiednio zbilansowanych pod względem składu i jakości. Warto zwrócić uwagę na właściwości odżywcze, jakie daje jęczmień. Medyczne i naukowe doniesienia z badań nad aktywowanym jęczmieniem dowodzą takich korzyści jak: przyspieszony metabolizm, zwiększona energia i wytrzymałość, szybsze spalanie tłuszczu, wzmocnienie układu odpornościowego, poprawa krążenia, szybsze gojenie się ran i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Jęczmień jest bogatym źródłem składników odżywczych potrzebnych do wzrostu, regeneracji i gojenia się ran, a także dobrego samopoczucia i poprawy jakości życia.

Słowa kluczowe:
jęczmień aktywowany, wcześnie kiełkujący jęczmień, zdrowa żywność