Kwasy huminowe i ich rola w działaniu przeciwzapalnym borowiny

Agnieszka Sobolewska-Samorek, Marlena Warowna, Agata Czępińska, Monika Szewczyk

Agnieszka Sobolewska-Samorek, Marlena Warowna, Agata Czępińska, Monika Szewczyk – Humic acids and their role in the anti-inflammatory effect of peloid. Fizjoterapia Polska 2021; 21(3); 150-155

Streszczenie
Cel pracy.
Celem pracy było określenie zawartości kwasów huminowych w badanej borowinie.
Materiał i metody.
Surowiec poddano badaniom fizykochemicznym. Analizowano skład chemiczny substancji organicznych zawartych w badanym peloidzie, w tym zawartość kwasów huminowych.
Wyniki badań.
Surowiec zawierał 72% substancji organicznych w suchej masie, z czego 40% stanowiły kwasy huminowe. Zawartość kwasów huminowych w borowinie z nowego złoża B była wyższa niż w borowinach kontrolnych. Niższe wartości charakteryzowały borowinę K2. Najmniej kwasów huminowych wyizolowano z borowiny kontrolnej K1.
Wnioski.
Borowiny kontrolne, zarówno K1, jak i K2, wykazały znacznie niższą zawartość kwasów huminowych, a różnice były statystycznie istotne w porównaniu z borowiną B.
Słowa kluczowe:
kręgosłup, choroba zwyrodnieniowa, diatermia, fale radiowe
Pobierz/Download/下載/Cкачиваете Pobierz bezpłatnie artykuł w j. angielskim