Przebieg zachorowania na COVID-19 w odniesieniu do zmysłu węchu, smaku i wzroku

Bernadeta Piwowar-Kuczyńska, Małgorzata Kulesa-Mrowiecka, Michał Zabojszcz, Mateusz Curyło


Bernadeta Piwowar-Kuczyńska, Małgorzata Kulesa-Mrowiecka, Michał Zabojszcz, Mateusz Curyło – The SARS-CoV-2 virus contributes to disorders of the sense of smell, taste and vision by attacking many important structures in human body.
Fizjoterapia Polska 2023; 23(2); 76-82

DOI: https://doi.org/10.56984/8ZG0DF486

Streszczenie

Wstęp: Wirus SARS-CoV-2 przyczynia się do wystąpienia zaburzeń w obrębie zmysłu węchu, smaku i wzroku, atakując na swojej drodze wiele ważnych dla organizmu struktur.
Cel pracy: Celem pracy było zbadanie, czy istnieje zależność pomiędzy zachorowaniem na COVID-19 a zaburzeniami w obrębie zmysłu węchu, smaku i wzroku.
Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 368 osób (wykluczono 168 niespełniających kryteriów włączenia) w wieku od 25. do 55. r.ż. (średnia 38 lat ± 9,45), kobiety stanowiły 59,5%, a mężczyźni 40,5% badanej grupy. Wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety zamieszczony na portalu ankieteo.pl. W celu przeprowadzenia analizy statystycznej posłużono się programem SPSS Statistics. Za poziom istotności statystycznej przyjęto p < 0,05.
Wyniki: Z zebranych danych wynika, że utrata smaku w przebiegu zarażenia COVID-19 dotyczyła 66,1%, a utrata węchu 58,9% grupy badanej. Objawy utrzymywały się od 3 do 5 dni i w 31% dotyczyły utraty smaku, a w 58,9% utraty węchu. Ankietowani zgłaszali występowanie zaburzeń widzenia w 64%.
Wnioski: Wykazano, że zarażenie COVID-19 ma istotny związek z utratą węchu i smaku. Dodatkowo występują zaburzenia wzroku, spośród których najczęstsze to spadek ostrości widzenia oraz przymglone widzenie.

Słowa kluczowe: COVID-19, pandemia SARS-CoV-2, zaburzenia narządów zmysłów
Pobierz/Download/下載/Cкачиваете Pobierz bezpłatnie artykuł w j. angielskim