Badanie ciastek z otrębów ryżowych dla diety cukrzykowej i antydyslipidemicznej

Rizqie Auliana, Fitri Rahmawati, Wara Kushartanti, Cerika Rismayanthi, Kukuh Wahyudin Pratama, Manil Kara Kauki, Reza Adityas Trisnadi, Ardi Riyana, Danarstuti Utami, Desi Yunita Utami, Amran, Ari Tri Astuti, Deni Hardianto, Muhammad Nazim Razali, Aida Mustapha, Syed Kamaruzaman Syed Ali

Rizqie Auliana, Fitri Rahmawati, Wara Kushartanti et al – The study of rice bran cookies for diabetic diet and dyslipidemic diet –  Fizjoterapia Polska 2024; 24(1); 258-265

DOI: https://doi.org/10.56984/8ZG2EF8m5D

Streszczenie
Niniejsze badanie koncentruje się na zastosowaniu otrębów ryżowych jako przekąski dla osób cierpiących na choroby metaboliczne takie jak cukrzyca oraz hipercholesterolemia. Choroby niezakaźne (NCDs) stanowią główną przyczynę zgonów i powodują utratę produktywnych dni zarówno dla chorych, jak i ich opiekunów. W celu przeciwdziałania tym problemom, badanie to ma na celu przetestowanie ciastek z otrębami ryżowymi, z 30-procentową substytucją, pod kątem wpływu na poziom glukozy, cholesterolu i triglicerydów u zwierząt doświadczalnych, aby móc je zalecić jako zdrowe ciastka o niskiej zawartości cukru i tłuszczu dla osób z cukrzycą i hipercholesterolemią. Typ badania to eksperyment przeprowadzony w Lokalizacji badawczej Laboratorium Zwierząt Doświadczalnych Inter-University Center na Uniwersytecie Gadjah Mada (UGM). Pierwszym etapem było przygotowanie 15 samców białych szczurów Sprague Dawley (SD) o wadze 250-300 gramów, umieszczonych w zamkniętych klatkach. U szczurów mierzono poziom glukozy we krwi, całkowity cholesterol oraz triglicerydy. Następnie szczury podzielono na 3 grupy, z czego dwóm grupom podano iniekcję streptozotocyny (STZ), aby wywołać u nich cukrzycę. Grupa 1: 5 zdrowych szczurów karmionych standardową dietą, grupa 2: 5 szczurów z cukrzycą karmionych standardową dietą, i grupa 3: 5 szczurów z cukrzycą karmionych ciastkami z otrębów ryżowych. Woda pitna była dostępna ad libitum, a karmienie odbywało się każdego ranka. Następnie przeprowadzono ważenie oraz analizę poziomu glukozy we krwi, całkowitego cholesterolu i triglicerydów w dniach siódmym, dziesiątym, siedemnastym, dwudziestym czwartym, trzydziestym pierwszym i trzydziestym ósmym. Wyniki wykazały, że ciastka z 30% dodatkiem otrębów ryżowych były w stanie obniżyć poziom glukozy, cholesterolu i triglicerydów w surowicy, dzięki czemu mogą być zalecane jako przekąska dla osób z cukrzycą oraz hipercholesterolemią.
Słowa kluczowe
otręby ryżowe, ciastka, cukrzyca, hipercholesterolemia, choroby niezakaźne
Pobierz/Download/下載/Cкачиваете Pobierz bezpłatnie artykuł w j. angielskim